Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys selvitti maamme seitsemän maailmanperintökohteen kävijäprofiilia, asiakastyytyväisyyttä ja aluetaloudellisia vaikutuksia vuosien 2017-2019 aikana. Aineistoa kerättiin kesäkausina lukuun ottamatta Suomenlinnaa ja Vanhaa Raumaa, joissa aineistoa kerättiin vuonna 2018 myös muina vuodenaikoina. Aineistonkeruun toteuttivat kohteiden työntekijät.
Kävijätutkimushanke rahoitettiin Museoviraston Suomen maailmanperintökohteille myöntämällä valtionavustuksella tutkimus- ja kehityshankkeisiin.
Tutkimushankkeen tuloksia hyödynnetään niin kohdekohtaisen palvelurakenteen kehittämisessä kuin kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelutyön perustana.
Tutkimuksessa käytettiin Metsähallituksen kävijäseuranta- ja laskentamallijärjestelmää, jolla on tutkittu laajasti Suomen kansallispuistojen kävijöitä usean vuoden ajan.
Tutkimushanke on toteutettu yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalveluiden, Suomenlinnan hoitokunnan, UPM-Kymmene Oyj:n, Maanmittauslaitoksen, Rauman kaupungin, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön ja Museoviraston kanssa.
Tutustu kohdekohtaisiin kävijätutkimustuloksiin tarkemmin:
Petäjäveden vanhan kirkon kävijätutkimus 2017
Sammallahdenmäen kävijätutkimus 2017
Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen kävijätutkimus 2017
Verlan puuhiomon ja pahvitehtaan kävijätutkimus 2018
Struven ketjun Oravivuoren pisteen kävijätutkimus 2018
Suomenlinnan kävijätutkimus 2018
Suomenlinnan kävijätutkimuksen tiivistelmä 2018
Vanhan Rauman kävijätutkimus 2018-2019
Suomen maailmanperintökohteiden kävijätutkimushanke 2017-2019 tiivistelmä