Petäjäveden Unesco-kirkon 30-vuotisjuhlakesä
Unescon maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko juhlii tänä vuonna 30 vuotta Unesco-kohteena
Kesä vanhalla kirkolla oli kävijämäärien ja kesäkonserttien osalta vilkas. Juhlavuoden kunniaksi toteutettiin pohjoismainen maailmanperintökonferenssi, joka toi noin 150 maailmanperinnön pohjoismaista edustajaa Keski-Suomeen.
Petäjäveden vanhalla kirkolla kävi tänä kesänä vierailijoita yli viidestäkymmenestä maasta. Unesco-kohteeseen saapui paljon kotimaisia vierailijoita, mutta yli kolmasosa kävijöistä tuli ulkomailta.
”Esimerkiksi Ranskasta, Saksasta ja Aasiasta saapui paljon matkailijoita oman perheen kanssa tai osana ryhmävierailua. Kävijämäärä koko vuodelta tulee olemaan noin 13 000, kuten viime vuonna”, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön kehityspäällikkö Katriina Koponen kertoo.
Valtaosa vanhan kirkon vierailijoista käy Unesco-kohteessa kesäisinavoimina aukioloaikoina, sillä lämmittämättömässä kirkossa pääsee vierailemaan muina vuodenaikoina vain etukäteisvarauksella. Kauden ulkopuolella kirkolla käy runsaasti vierailuryhmiä erityisesti touko- ja syyskuussa.
”Keräämme varoja ympärivuotisen vierailukeskuksen rakentamiseen, jotta voimme tarjota vierailijoille mahdollisuuden tutustua maailmanperintöön entistä laadukkaammin myös kesäkauden ulkopuolella. Merkittävää kiinnostusta vierailuihin olisi ympäri vuoden – keskuksen myötä kävijämäärämme todennäköisesti kaksinkertaistuisi”, Koponen sanoo.
Kesäkonserttisarja täytti 1700-luvun kirkkosalin
Petäjäveden vanhan kirkon kesäkonserttisarjan puitteissa järjestettiin tänä kesänä viisi konserttia ja niihin saapui noin 870 kuuntelijaa. Sarjan avasi Viitasen Piia, jonka jälkeen asteltiin gospelin pariin Even & Ossin tahtiin. Suosituin konserteista oli loppuunmyyty Jukka ja Tove Leppilammen, Marzi Nymanin ja Maria Ylipään yhteisesiintyminen. Jyväskyläläislähtöinen viulisti, Yhdysvalloissa asuva Charlotte Loukola ja pianisti Joona Uusitalo houkuttelivat väkeä myös hyvin. Sarjan päätöskonserttina kuultiin kaustislaista pelimannimusiikkia jazz-elementeillä soittanutta Panu Savolaista ja JPP-yhtyettä.
Petäjäveden vanhan kirkon kesäkonserttisarjan järjestävät yhteistyössä Petäjäveden vanhan kirkon säätiö, seurakunta ja kunta.
Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi käänsi huomion keskisuomalaiseen Unescoon
Syyskuun ensimmäisellä viikolla viiden pohjoismaan maailmanperinnön asiantuntijat matkasivat Keski-Suomeen keskustelemaan, miten Unesco-kohteiden suojelusta ja merkityksestä viestitään eri maissa, jakamaan hyviä käytäntöjä sekä tutustumaan paikallisiin kohteisiin. Konferenssin avasi kulttuuriministeri Sari Multalan videotervehdys. Vuorovuosittain eri pohjoismaissa toteutettava konferenssi pidettiin Jyväskylän Korpilahdella ja Seminaarinmäellä sekä Petäjävedellä.
”Petäjäveden vanha kirkko on yksi maailman pienimmistä Unesco-kohteista ja saimme vanhan kirkon säätiössä ison järjestysvastuun konferenssin myötä. Tämä oli meille hieno tapa juhlistaa pyöreitä Unesco-kohteena, maailmassa on vain yksi Petäjäveden vanha kirkko. Edellisen kerran tapaaminen on järjestetty Keski-Suomessa yli 20 vuotta sitten. Saimme tilaisuudesta ja sen ohjelmasta paljon kiitoksia. Moni vierailijoista ihastui Keski-Suomeen ja aikoo palata myöhemmin perheen kanssa takaisin”, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön puheenjohtaja Hanna Hautamäki sanoo.
Konferenssin järjestivät Petäjäveden vanhan kirkon säätiö, Maanmittauslaitos, Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys ja Pohjoismainen maailmanperintöyhdistys.
Lisätiedot
Hanna Hautamäki
hanna.hautamaki@lh.petajavesi.fi
050 414 7275
Katriina Koponen
Petäjäveden vanhan kirkon säätiö
katriina.koponen@petajavesi.fi
040 480 6396
Toimituskunta: Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen hallitus.
Artikkeli julkaistu 26.9.2024
Kulttuuriperintö maailmanperintökohde Petäjäveden vanha kirkko Unesco