Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi järjestetään Keski-Suomessa syyskuussa
Unescon maailmanperintökohteet kertovat ihmiskunnalle korvaamattomista arvoista
Maailmanperintökonferenssi tuo noin 140 pohjoismaista maailmanperintökohteiden edustajaa Petäjävedelle ja Jyväskylään 2.-5.9.2024. Vuorovuosin eri Pohjoismaissa pidettävä maailmanperintökonferenssi (Nordic World Heritage Conference) toteutetaan nyt yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen Keski-Suomessa. Tapahtumakokonaisuutta järjestävät yhteistyössä Pohjoismainen maailmanperintöyhdistys, Petäjäveden vanhan kirkon säätiö, Maanmittauslaitos ja Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys.
Konferenssin teemana on “World Heritage: From Interpretation to Communication”
”Teeman mukaisesti pohdimme tapahtumassa pohjoismaisella maailmanperintöperheellä sitä, miten voimme kertoa Unescon maailmanperintökohteiden moninaisesta merkityksestä ja niiden suojelun tärkeydestä entistä selkeämmin kaikille kävijöillemme”, Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen projektipäällikkö Laura Heikkilä sanoo.
Jokaiselle maailmanperintökohteelle on määritelty yleismaailmallinen arvo, joka tekee kohteesta ainutlaatuisen ja kertoo siitä, miksi kohde on maailmanhistorian säilymisen kannalta suojelun arvoinen. ”Maailmanperintökohteille on myös tyypillistä, että ne ovat yhä alkuperäiskäytössä tai niiden kulttuuri ja tarkoitus elää edelleen jollain tavalla kohteessa, ja tätä vaalitaan jatkuvasti”, Heikkilä kertoo.
Pohjoismaissa on yhteensä 44 Unesco-kohdetta, joista seitsemän sijaitsee Suomessa
Unescon Maailmanperintöluetteloon pääsy edellyttää kohteelta autenttisuutta ja monipuolisten kriteerien täyttämistä. Maailmanperintöarvon voi myös menettää, mikäli kohteen autenttisuus kärsii.
”Maailmanperintökohteiden säilymisessä paikallisyhteisöt ovat avainasemassa, mistä Petäjävesi on hyvä esimerkki. Petäjäveden asukkaat tekevät paljon talkootyötä vanhan kirkon eteen ja juhlimme tänä vuonna 30-vuotista taipaletta Unesco-kohteena. On hienoa saada pohjoismaisten kohteiden edustajat tämän kunniaksi yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen vierailulle Petäjävedelle ja Jyväskylään”, Petäjäveden vanhan kirkon säätiön kehityspäällikkö Katriina Koponen sanoo.
”Konferenssin tavoitteena on jakaa osallistujille myös hyviä käytänteitä ja verkostoitua. Maanantaina avaamme tapahtuman Aalto2-museokeskuksessa, tiistain vietämme Korpilahdella ja tutustumme myös Struven kolmiomittausketjun Oravivuoren pisteeseen. Keskiviikon konferenssivieraat viettävät Petäjävedellä ja torstaina ohjelma päättyy Jyväskylän Seminaarinmäellä”, Struven kolmiomittausketjun maailmanperintökoordinaattori Ulla Mikkanen Maanmittauslaitoksesta sanoo.
”Struven ketjun kaltaisen 10 maan yhteisen sarjakohteen ja sen esimerkkimittauspisteiden hallinnoiminen myös Suomessa edellyttääkin toimijoiden jatkuvaa yhteistyötä maailmanperintökohteita kohtaavien haasteiden selättämisessä ja uusien suojeluun liittyvien työkalujen omaksumisessa”, Mikkanen jatkaa.
Tapahtumassa kuullaan puheenvuoroja muiden muassa kulttuuriperinnön professori Mike Robinsonilta Nottingham Trentin yliopistosta Iso-Britanniasta, Museoviraston kehitysjohtaja Stefan Wessmanilta ja useilta pohjoismaisten maailmanperintökohteiden edustajilta. Tilaisuuden juontaa kulttuuritoimittaja Pauliina Grym.
Konferenssi on järjestetty edellisen kerran Suomessa vuonna 2017 Raumalla. Ensi vuonna konferenssi järjestetään Tanskassa.
Pohjoismaissa on yhteensä 44 Unescon maailmanperintökohdetta, joista seitsemän sijaitsee Suomessa. Suomalaisia maailmanperintökohteita ovat Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo ja pahvitehdas, Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue, Struven kolmiomittausketju ja Merenkurkun saaristo.
Maailmanperintösopimus on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon vuonna 1972 hyväksymä kansainvälinen yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperintökohteiden suojelemiseksi. Maailmanperintösopimuksen avulla pyritään osoittamaan ja turvaamaan maailman keskeisten kulttuuri- ja luonnonperintökohteiden arvo sekä säilyminen kansojen välisen yhteistyön avulla.
Lisää konferenssista voit lukea täältä https://nordicworldheritage2024.org/
Katriina Koponen
Petäjäveden vanhan kirkon säätiö
katriina.koponen@petajavesi.fi
040 48063 96
Ulla Mikkanen
Maanmittauslaitos
ulla.mikkanen@maanmittauslaitos.fi
040 80112 61
Laura Heikkilä
Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys
maailmanperinto@gmail.com
050 31419 18
Toimituskunta: Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen hallitus.
Artikkeli julkaistu 22.8.2024
maailmanperintö Nordic World Heritage Association Nordic World Heritage Conference