BLOGI: Maailmanperintötoimijan käsikirja on nyt valmis!
Suomen maailmanperintökohteiden esittelyä ja viestintää on edistetty vuodesta 2020
Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen interpretaatiosuunnitelma, Maailmanperintötoimijan käsikirja, on valmistunut.
Interpretaatiotyö perustuu Suomen seitsemän Unescon maailmanperintökohteen erityisten arvojen esittelemiseen ja esille tuomiseen viestinnän eri keinoin.
Maailmanperintötoimijan käsikirja sisältää kohteiden maailmanperintöarvoihin liittyvät esittelyn ja viestinnän pääteemat sekä kohteen erityisyyttä tarkentavia alateemoja. Käsikirjassa esitellään teemoihin liittyviä tärkeimpiä käsitteitä, annetaan esimerkkejä teemojen viestintään eri intressiryhmille ja tuodaan esille viestintää tukevia kuvaehdotuksia. Hanketta on tehty kahdessa osassa ja se on ollut opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama.
Vuoden 2024 aikana yhdistys koosti kohteiden yhteisen interpretaatiosuunnitelman yksiin kansiin. Aiheen tiimoilta järjestettiin webinaari huhtikuun lopussa. Webinaariin osallistui 15 Suomen maailmanperintökohteiden taustaorganisaatioiden edustajaa. Webinaarin vetämisestä vastasi Leena Grönroos (Uudista yhdessä!). Hän oli mukana jo interpretaatiohankkeen ensimmäisessä osassa vuonna 2020. Lisäksi Leena on kirjoittanut useamman blogikirjoituksen interpretaatiotyön etenemisestä, kirjoitukset löytyvät verkkosivuiltamme.
Verkkosivuiltamme löydät myös lisää tietoa hankkeen sisällöstä.
Interpretaatiosuunnitelmassa kiteytyy maailmanperintöarvoista viestiminen
Interpretaatiohankkeen loppuwebinaarissa keskusteltiin, miten maailmanperintökohteiden taustaorganisaatioiden kannattaa hyödyntää koostettua yhteistä esittelyn ja viestinnän käsikirjaa. Keskustelussa nousi esille jo hankkeen tavoitteisiinkin sidoksissa olleet näkökulmat, mutta suunnitelman valmistuttua sen monipuolinen hyödyntäminen kirkastui edelleen.
Käsikirjaa voidaan hyödyntää kaikessa esittelyssä monipuolisesti mm. verkkosivuilla, opasteissa, opastuksilla, sosiaalisen median sisällöissä ja tuotekehityksessä. Se nähdään oivana välineenä ja runkona kohteiden perehdytystyössä uusille työntekijöille. Interpretaatiosuunnitelmaa hyödynnetään myös maailmanperintökasvatuksessa ja kasvatusmateriaalin sisällössä.
Käsikirjan sisältö mahdollistaa paikallisen tiedon ja yleismaailmallisen tiedon yhteen saattamisen. Sisällön avulla vastaanottajalle kohdistetaan maailmanperintöviestintää oikealla tavalla ja kiinnostavasti. Viestinnässä huomioidaan se, että kohteet ovat avoinna ja mahdollisimman saavutettavia kaikille kohderyhmille. Käsikirjassa on tarkennettu erilaisia kohteiden kesken yhteisesti tunnistettuja intressiryhmiä, joiden tiedon taso ja tiedon vastaanottamishalu vaihtelevat. Sisällön kautta annetaan esimerkkejä viestintään, sitä kehitetään ja päivitetään tulevaisuudessa tarpeen mukaan.
Interpretaatiosuunnitelma tukee kansainvälistä yhteistyötä etenkin niiden kohteiden osalta, jotka ylittyvät kansainvälisten rajojen yli, kuten Merenkurkun saaristo ja Struven ketju. Suunnitelma tukee kansainvälistä yhteistyötä myös esitellen yhdistyksen työtä muille maailmanperintökohteille esimerkiksi Pohjoismaissa. Yhtä lailla suunnitelma tukee yhteistyötä ja kumppanuuksia kansallisesti etenkin rahoittajien ja sidosryhmien suuntaan.
Webinaarissa nostettiin esille myös se, miten maailmanperintökohteiden taustaorganisaatiot saisivat interpretaatiosuunnitelman kohteiden yritysten ja toimijoiden käyttöön parhaiten.
Todettiin, että yrityksille ja toimijoille käsikirja on hyvä saada tiiviinä pakettina ja innostavasti esitettyä. Toimijat voivat yhtä lailla hyödyntää sisältöä palveluiden, tuotteiden, viestinnän ja markkinoinnin osalta. Toimijat arvostavat selkeitä viestejä ja käytännön esimerkkejä. Etenkin alateemojen sisällöt nostavat maailmanperintöviestintää käytännön tasolle.
Käsikirjan sisällön läpikäymiseen on varattava aikaa, mutta keskustelussa todettiin myös, että jo olemassa olevat kanavat toimijoiden tavoittamiseen ovat riittäviä.
Interpretaatiotyön taustalla on maailmanperintökohteiden suojeleminen
Suomen maailmanperintökohteiden yhteinen interpretaatiohanke on osa yhdistyksen tietoperustan vahvistamista ja kohteiden säilymisen tukemista. Yhdistys tutkii maailmanperintökohteiden kävijöitä säännöllisesti yhteismitallisten kävijätutkimusten avulla. Laadukkaan kävijäkokemuksen kehittäminen vaatii kävijöiden tunnistamista ja tuntemista. Laadukas kävijäkokemus koostuu kävijän kiinnostuksen tason mukaisesta viestinnästä ja esittelystä. Parhaimmillaan laadukas kävijäkokemus vaikuttaa kävijän suhtautumiseen kohteiden merkityksestä ja kävijän ymmärrys kohteiden arvosta kasvaa. Kun kävijä ymmärtää kohteen arvon, on hän myös sitoutunut sen suojelemiseen ja säilyttämiseen.
Tutustu Maailmanperintötoimijan käsikirjaan täältä! Käsikirja löytyy myös englanniksi tiivistelmän muodossa.
Laura Heikkilä
Projektipäällikkö
Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys
Toimituskunta: Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen hallitus.
Artikkeli julkaistu 20.6.2024