BLOGI: Pohjoismaisen maailmanperintöyhdistyksen konferenssi Petäjävedellä ja Jyväskylässä 2024
Pohjoismainen maailmanperintöyhdistys (Nordic World Heritage Association), Petäjäveden vanhan kirkon säätiö, Maanmittauslaitos ja Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys järjestävät vuosittaisen ajankohtaisia Unescon maailmanperintöteemoja käsittelevän asiantuntijakonferenssin Keski-Suomessa 2.-5.9.2024.
Konferenssi järjestetään vuorovuosin pohjoismaisissa Unescon maailmanperintökohteissa. Vuonna 2023 tapahtuma järjestettiin Islannissa ja vuonna 2025 vuorossa on Tanska. Konferenssi järjestettiin viimeksi Suomessa Vanhassa Raumassa vuonna 2017.
Konferenssiin osallistuvat pohjoismaisten maailmanperintökohteiden edustajia, paikallisia toimijoita sekä asiantuntija- ja päättäjätahoja pohjoismaista sekä Suomesta. Kokonaisosallistujajoukko on noin 200 henkilöä. Konferenssin kielenä on englanti.
Vuoden 2024 konferenssin teema on ’World Heritage: From Interpretation to Communication’. Tapahtumassa tuodaan esille tapoja ja kokemuksia interpretaation eli merkityksen tulkinnan sisällyttämisestä maailmanperintökohteiden esittelyyn, viestintään sekä markkinointiin.
Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys esittelee konferenssissa merkityksellistä toimintaansa etenkin kävijätutkimusten ja interpretaatiotyön osalta. Vastaavia hankkeita ei ole toteutettu samalaisessa laajuudessa muissa pohjoismaissa. Interpretaatioaiheelle saadaan myös vaikuttava asiantuntijapuheenvuoro – Iso-Britannian johtava interpretaation asiantuntija professori Mike Robinson (Professor of Cultural Heritage, Nottingham Trent University, Professor Emeritus, University of Birmingham). Konferenssin sisällöissä nostetaan esiin myös Unescon aineetonta kulttuuriperintöä ja kansallisen aielistan päivittymistä Alvar Aallon arkkitehtuuri -sarjakohteen osalta.
Konferenssien tapahtumasisältö nojaa vahvasti asiantuntijapuheenvuoroihin, keskusteluihin, kohde-esittelyihin, retkiin ja esityksiin. Sisällöllä tavoitellaan yhdessä oppimista, yhteistyön laajentamista ja verkostoitumista. Vuoropuhelun kautta pyritään tunnistamaan kohteisiin liittyviä haasteita, kuten ilmastonmuutos, luontokato ja ympäristönsuojelu, ja löytämään niihin ratkaisukeskeisiä toimenpiteitä.
Konferenssin tavoitteena on nostaa esille parhaita käytäntöjä kestävään ja vastuulliseen maailmanperintötoimintaan, jossa paikallisyhteisöllä on merkittävä rooli kohteiden säilyttämisessä. Paikallisuus, vastuullisuus, kestävä matkailu ja saavutettavuus huomioidaan myös tapahtuman järjestelyissä.
Monipuolinen ohjelma jakautuu neljälle päivälle
Maanantaina 2.9. tapahtuma alkaa pre-tour vierailulla Verlan maailmanperintökohteessa. Maanantaina konferenssiin saapuvilla on myös mahdollisuus tutustua Aalto2 museoon iltatilaisuudessa.
Tiistaina 3.9. ensimmäisenä varsinaisena konferenssipäivänä ohjelma alkaa Unescon ja ministeriön tervetulopuheenvuoroilla. Museoviraston erikoisasiantuntija Stefan Wessman alustaa konferenssia puheenvuorollaan maailmanperintöarvosta eli yleismaailmallisesta eritysarvosta (OUV, Outstanding Universal Value). Tiistaina tutustutaan Suomen maailmanperintökohteissa tehtyyn kävijäseuranta- ja interpretaatiotyöhön. Konferenssipäivän päättää vierailu Struven ketjun Oravivuoren mittauspisteelle Korpilahdella. Tiistai-iltana osallistujilla on myös mahdollisuus osallistua Alvar Aalto -teemaiselle opastetulle kierrokselle Jyväskylässä.
Keskiviikkona 4.9. konferenssissa esille pääsevät Pohjoismainen maailmanperintöyhdistys, pääpuheenvuoron pitävä professori Mike Robinson, Norjan Urnesin sauvakirkossa tehty interpretaatiotyö, Struven ketjun pohjoisten mittauspisteiden Interreg-hanke, Suomenlinnassa ja Ruotsin Tanumissa toteutettu vapaaehtoistyöohjelma, ICOMOS ja aineeton kulttuuriperintö, Tanskan Stevns Klintin vierailijakeskus sekä suunnitteilla oleva Keski-Suomen maailmanperintökeskus. Keskiviikkoiltana vieraillaan tunnelmallisessa Petäjäveden vanhassa kirkossa.
Torstaina 5.9. viimeisenä konferenssipäivänä ohjelmassa on kansallisen aielistan ajankohtaisen tilanteen esittely Alvar Aallon arkkitehtuuri -sarjakohteen osalta. Tapahtuman post-tour suuntautuu Säynätsalon kunnantalolle opastetusti.
Keski-Suomen maailmanperintökohteet juhlivat merkkivuosiaan
Keski-Suomessa on hetkellä kaksi Unescon maailmanperintökohdetta, Petäjäveden vanha kirkko ja Struven kolmiomittausketju, jonka yksi edustavimmiksi valituista esimerkkipisteistä Suomessa sijaitsee Korpilahden Oravivuorella. Petäjäveden vanha kirkko viettää tänä vuonna 30. juhlavuottaan Unescon maailmanperintökohteena. Struven kolmiomittausketju puolestaan juhlii olemassaolonsa 20. juhlavuotta vuonna 2025. Näiden ja muiden viiden kotimaisen maailmanperintökohteiden lisäksi Pohjoismaisen maailmanperintöyhdistyksen konferenssi kokoaa jylhään keskisuomalaiseen järvimaisemaan monipuolisen kattauksen maailmanperintökohteita kaikista Pohjoismaista.
Konferenssin ilmoittautuminen on avoinna toukokuun loppuun asti ja toivotamme kaikki maailmanperintökenttään kuuluvat toimijat lämpimästi tervetulleiksi osallistumaan tapahtumaan!
Laura Heikkilä
Projektipäällikkö
Suomen maailmanperintökohteiden yhdistys
Ulla Mikkanen
Maailmanperintökoordinaattori, Struven kolmiomittausketju
Maanmittauslaitos
Lue lisää:
Pohjoismainen maailmanperintöyhdistys www.nordicworldheritage.org
Nordic World Heritage Conference 2024 (konferenssin ohjelma ja ilmoittautuminen) www.nordicworldheritage2024.org
Toimituskunta: Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen hallitus.
Artikkeli julkaistu 21.3.2024
Keski-Suomen maailmanperintökeskus maailmanperintö Nordic World Heritage Association Unesco Världsarv world heritage